Blog

L’AFI ESCOLA ENTENÇA EXIGEIX UNA SOLUCIÓ A LA SEVA UBICACIÓ DEFINITIVA

Després de ser desplaçada del recinte de La Model, lluitar per no haver de desenvolupar el seu projecte en un edifici d’habitatges, ara la comunitat de famílies de l’Escola Entença s’assabenta que s’està estudiant situar-la definitivament sobre la subestació elèctrica de l’Escola Industrial. 

Barcelona, 10 de gener de 2018 – El calvari de ‘l’Escola oblidada’ no s’acaba. L’Escola Entença, nascuda el curs 2016/2017 en barracons amb la promesa de situar-se definitivament a l’espai alliberat de la presó Model, viu aquest dies un nou capítol de la seva rocambolesca història.

Després de ser desplaçada sense previ avís de la seva ubicació original i de lluitar mesos contra el seu emplaçament a un edifici d’habitatges situat als carrers Londres amb Villarroel, ara es troba, una altra vegada, davant la desídia de l’Administració que tot i haver promès implicar a la comunitat educativa en el procés de cerca del seu emplaçament definitiu, continua donant-li l’esquena. La última proposta que arriba a l’Associació de Famílies a través de canals oficiosos: desenvolupar el seu projecte educatiu al recinte de l’Escola Industrial, sobre una subestació elèctrica, on les medicions dels camps elèctrics, electromagnètics i magnètics estan per sobre dels límits recomanats.

La mateixa Administració responsable de crear dues vegades el mateix projecte: Una escola amb barracons que ha de tenir un equipament definitiu a La Model (L’Escola Entença el setembre del 2016 i l’Escola Eixample 1 el setembre del 2017) ara es nega a posar dos centres educatius a l’espai de La Model.

Davant aquesta situació demanant al Consorci que trobi una solució pels dos centres i que els infants tinguin les mateixes oportunitats i condicions per tal de desenvolupar-se en l’àmbit escolar. No pot ser que se’ns plantegin projectes on se’ns explica la importància dels espais per part de l’equip educatiu i que posteriorment es busquin solucions desiguals per projectes similars. Des de l’AFI escola Entença no demanem cap privilegi, només que les solucions pels dos centres previstos per la Model permetin centres similars d’espai, equipaments i patis, i condicions de salut.

 

CRONOLOGIA D’UN DESPROPÒSIT

  • El curs 2016/2017 el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) va crear l’Escola Entença, nom que fa referència a la que havia de ser la seva ubicació definitiva al recinte de la Model al carrer Entença, i es va instal·lar de manera provisional en barracons a l’Escola Industrial a l’espera es desencallés el procés de tancament de la presó Model.
  • Com a resposta a l’evident manca de centres educatius públics a la zona Esquerra de l’Eixample, el curs 2017/2018 Consorci d’Educació de Barcelona va crear una nova Escola (Eixample I) i es va decidir ubicar-la en barracons a l’espai ja alliberat de la Model. Tot i que des de la comunitat educativa de l’Esquerra de l’Eixample, inclosa l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença, es va celebrar la creació de nous centres al barri, es va denunciar la manca de planificació per part de l’Ajuntament ja que les dues noves escoles naixien amb la promesa per part de Consorci de poder desenvolupar el seu projecte educatiu a l’espai de la Model, malgrat que el Pla Director del 2009 només hi té previst el desplegament d’un únic centre d’infantil i primària.
  • A l’abril de 2017, el CEB va iniciar els tràmits per a l’adequació de l’edifici d’habitatges emplaçat als carrers Londres amb Villarroel (C/Londres 56/58) per convertir-lo en una Escola d’Educació Infantil i Primària de dues línies. La Gerent del Consorci, Mercè Massa, va informar personalment a les famílies de l’Escola Entença que Londres/Villarroel seria la ubicació definitiva de l’Escola Entença. Després de mesos de mobilitzacions de la comunitat educativa del barri que denunciaven que les instal·lacions amb prou feines complien amb els mínims establerts pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i agreujava la la deficient distribució urbanística dels centres educatius de l’Esquerra de l’Eixample –tot concentrant dues escoles públiques, una escola concertada i una escola bressol en un únic quart d’illa– l’Ajuntament va descartar de manera tant provisional com definitiva Londres-Villarroel com a ubicació de l’Escola Entença.
  • Al juliol de 2017, la Segona Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, va informar a les famílies de l’Escola Entença que els emplaçaments definitius que es plantegen pel centre són La Model, on es contempla la possibilitat de construir-hi dues escoles depenen del resultat del procés participatiu que començarà al mes de setembre, o l’Escola Industrial a la part que és propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Davant la nova proposta de continuar al recinte de l’Escola Industrial, i donat el fet que en aquesta zona hi ha una subestació elèctrica, que abasteix una part molt important de la ciutat, l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença va encarregar un peritatge tècnic amb resultats preocupants: segons les medicions dels camps elèctrics, electromagnètics i magnètics en diverses zones on es podria ubicar l’Escola, s’està per sobre dels límits recomanats.
  • Després de la reunió de juliol, es va acordar amb l’Ajuntament, CEB i Districte mantenir una reunió amb la comunitat de famílies de l’Escola Entença a l’octubre de 2017 per informar com avançaven les prospeccions per a la ubicació definitiva. Tot i haver reclamat la trobada en tres ocasions (octubre, novembre i desembre de 2017), no és fins el 27 de desembre que es dóna una resposta a les famílies i es proposa una reunió pel dia 17 de gener de 2018, quatre mesos després de la data acordada per totes les parts.
  • Amb data 20 de desembre, Jordi Matas, conseller tècnic de la Regidoria del Districte implicat en el procés de cerca del nou emplaçament de l’Escola Entença, va signar la convocatòria al Consell de Barri del 15 de gener de 2018 on a l’ordre del dia figura “Ubicacions definitives de les escoles Entença i Eixample I”. Aquest Consell, on s’informarà a la ciutadania del futur de les dues escoles, es realitzarà dos dies abans que les famílies de la pròpia Escola Entença sàpiguen quins plans té l’Administració pel seu centre ja que encara estan a l’espera de ser rebudes per ser informades dels avanços del procés, tal i com es va acordar al juliol.

PER A MÉS INFORMACIÓ

Constanza Saavedra, comunicació AFI Escola Entença

afiescolaentenca@gmail.com

noalondresvillarroel.wordpress.com

ES DESCARTA LONDRES-VILLARROEL COM A UBICACIÓ DE L’ESCOLA ENTENÇA

Després de reunir-nos amb la Regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i amb Consorci i Districte ens han comunicat que es descarta de manera tant provisional com definitiva Londres-Villarroel com a ubicació de l’Escola Entença. S’ha cancel·lat la licitació del projecte i la partida pressupostària que s’havia de destinar a la reforma de Londres-Villarroel es reserva per a l’Escola Entença.

Hem aconseguit la primera fase de la nostra lluita i podem dir que, per tant, som allà on érem. Ara toca treballar per tenir una ubicació definitiva que permeti que l’Escola tingui un espai digne i adient amb una educació pública i de qualitat. Les opcions que hi ha sobre la taula són:
La Model, on es contempla la possibilitat de que s’hi construeixin dues escoles, tot depèn del procés participatiu que començarà el mes de setembre.
L’Escola Industrial, a la part que és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, molt a prop d’on som ara.

A partir d’ara tots els nostres esforços se centraran en garantir que qualsevol de les dues possibles ubicacions definitives són espais dignes i adients per desplegar-hi el projecte de l’escola.

La prioritat pel Consorci i Districte és trobar un emplaçament definitiu per l’Escola Entença i en funció d’aquest espai es decidirà sobre la ubicació provisional. La intenció és mantenir la ubicació provisional on som ara, creixent en vertical i intentant guanyar espai dels voltants. Descarten separar infantil i primària. Per part nostra, en els propers mesos estarem amatents i vigilant per exigir que mantenir la provisionalitat al lloc on som ara, no fa minvar la qualitat de vida de la comunitat Entença.

En quan a temps, l’Ajuntament i el Districte ens han dit que a final de desembre 2017-principis de gener de 2018 prendran la decisió de quina és la ubicació definitiva de l’Escola i també quina és la proposta definitiva per a la ubicació provisional.

Ara ens toca, celebrar la feina feta i recuperar energia per la feina que ens queda. No afluixarem!

ELS NOUS USOS DE LA MODEL: EL REPTE DE L’ESCOLA OBLIDADA

Avui, últim dia de funcionament de la Model com a centre penitenciari, l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença ha expressat la seva satisfacció pel seu tancament però no ho celebra. L’Escola, nascuda en barracons amb la promesa de situar-se definitivament a l’espai alliberat de la presó, denuncia que encara no rep per part de l’Administració la confirmació de quina serà la seva ubicació definitiva després que es decidís ubicar allà un nou centre educatiu a partir del curs 2017/2018, Eixample I. El Pla Director d’usos definit l’any 2009 per al recinte alliberat, només preveu espai per a un Centre d’Infantil i Primària. Així, de ser l’escola de la Model, l’Escola Entença és avui l’escola oblidada.

de ser l’escola de la Model, l’Escola Entença és avui l’escola oblidada

Barcelona, 8 de juny de 2017 – Per a la comunitat de l’Escola Entença, que es va sumar des del seu naixement l’any 2016 a la lluita veïnal per a la recuperació d’aquest espai emblemàtic del barri, tot i ser un gran dia no és una data per celebrar. El Centre d’Infantil i Primària (CEIP) és a dia d’avui un dels primers afectats per un Pla Director desfasat, creat l’any 2009, que està lluny de la realitat del Districte, fet que se suma a la nefasta gestió del Consorci d’Educació de Barcelona en relació a la planificació del mapa educatiu de l’Eixample.
El curs 2016/2017 el Consorci d’Educació de Barcelona va crear l’Escola Entença, nom que fa referència a la que havia de ser la seva ubicació definitiva al recinte de la Model al carrer Entença, i es va instal·lar de manera provisional en barracons a l’Escola Industrial a l’espera es desencallés el procés d’alliberament de l’ex presó. Un espai que sabia la comunitat que trigaria a tancar-se però com a mínim tenien clar que seria el seu destí definitiu. El problema sorgeix quan com a resposta a l’evident manca de centres educatius públics en aquesta zona de la ciutat, Consorci va crear una nova Escola (Eixample I) pel curs 2017/2018 i es va decidir ubicar-la en barracons a l’espai ja alliberat de la Model.
Ara, hi ha dues escoles que han nascut amb la promesa per part de Consorci de poder desenvolupar el seu projecte educatiu a l’espai de la Model, malgrat que el Pla Director del 2009 només hi té previst el desplegament d’un únic centre d’infantil i primària quan les dues escoles necessitem un edifici definitiu amb espais permetin també als infants crèixer i desenvolupar-se. No podem estar parlant d’escoles respectuoses amb els infants i que la lluita no sigui per la qualitat, sinó per un simple sostre i un espai definitiu digne.

Una escola víctima de la mala planificació
De ser l’escola de la Model, l’Escola Entença ha passat a ser l’escola oblidada. Un centre sense una planificació per part de l’Administració en relació a la seva ubicació definitiva, a la que fins ara només se li han ofert solucions impracticables des del punt de vista d’un model d’escola pública de qualitat. De fet, des de l’Associació de Famílies del centre, juntament amb les AMPAs de l’Escola Mallorca i l’EBM Londres, es lluita ara contra el seu trasllat provisional a un edifici d’habitatges a l’encreuament Londres/Villarroel que Consorci ha decidit adequar com a CEIP.
Tal i com expliquen en el Manifest No a Londres-Villarroel les tres associacions, la proposta de nova ubicació, a més d’agreujar la deficient distribució urbanística dels centres educatius de l’Esquerra de l’Eixample –tot concentrant dues escoles públiques, una escola concertada i una escola bressol en un únic quart d’illa–, suposa una despesa econòmica desorbitada: gairebé 4 milions d’euros quan una escola de nova construcció, com és l’escola Encants, ha costat 4,3 milions d’euros. Els centres afectats denuncien, a més, que es crea una escola nova deficitària i empitjora les condicions de vida d’una escola ja existent, amb el risc de provocar un nou focus de tensió veïnal en un dels districtes més poblats de Barcelona.
Per últim, segons es desprèn del projecte d’adequació que ja està licitat per part del Consorci d’Educació de Barcelona, les instal·lacions amb prou feines compliran els mínims establerts pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya: es tracta d’un edifici de Planta Baixa (PB)+6, quan els criteris parlen d’escoles amb PB+3 i excepcionalment de PB+4; els passadissos, en algunes plantes amb més de 42 metres de llarg, tenen una amplada inferior a 1,60 m; la cuina hauria de ser de 70 m2 i és de 56 m2; el menjador es preveu en dues plantes, amb una planta superior de només tres metres d’amplada, i l’únic pati exterior propi de l’escola està al terrat i té una superfície total molt per sota dels criteris establerts per la Generalitat, entre altres mancances.

 

 

AIXÍ VA SER LA CERCAVILA 26/05

CERCAVILA REIVINDICATIU 26/05

Divendres 26, tothom al carrer!

Veniu al cercavila per dir NO A LONDRES-VILLARROEL.

El cercavila, organitzat per l’AFI de l’Escola Entença, l’AFA de l’Escola Mallorca i l’AMPA de l’Escola Bressol Londres, sortirà a les 17:00 de davant de l’Escola Entença (Viladomat 244-268) i tindrà una duració aproximada de 1 hora.

Ens acompanyaran gegantons i un grup de batucada.

Porteu les vostres pancartes, xiulets, maraques, armilles reflectants i samarretes grogues.

Com més soroll fem, més se’ns sentirà!

Us-hi-esperem!

IMG_2168.JPG

IMG_2169

IMG_2167